Zelenina první, druhé a třetí trati. O co se jedná?  

Zahradničení je ještě větší radost, když se dozvíte užitečné informace a můžete s nimi pracovat. Následně je pak zajištěna lepší úroda i odolnost proti škůdcům.  

Zajistíte si lepší podmínky pro pěstování 

Je jedno, zda budete pěstovat na poli, nebo zda máte betonový vyvýšený záhon. Zelenina se vždy dělí podle toho, jaké má nároky na živiny. Právě podle nároků na výživu se zelenina dělí na náročné nebo méně náročné plodiny. Jako tratě se nazývají skupiny nebo díly, do kterých si zeleninu rozdělíme. Betonový vyvýšený záhon, nebo zahrádka – všude se vám podaří s těmito znalostmi obstát.  

Zelenina první trati 

Zde je potřeba zeleninu hnojit organickými hnojivy, jako je kompost nebo statková hnojiva. K tomu se ještě používají hnojiva průmyslová. Rostliny jsou vcelku náročné na vláhu a ze začátku pěstování budete potřebovat kypřit a plít půdu. Patří sem květák, zelí, okurky, rajčata, kedlubny, rané brambory, nebo třeba celer a paprika.  

Zelenina druhé trati 

Zde jsou zase rostliny s vysokými nároky na humus v půdě, ale nesnesou přímé hnojení organickými hnojivy. Tuto zeleninu zasadíme na místo až rok poté, kdy jsme pěstovali na daném místě zeleninu první trati. V první půlce vegetace je potřeba řádně zalévat. Používáme průmyslová hnojiva, jednotíme a kypříme půdu. Jedná se o mrkev, petržel, červenou řepu, ředkvičky, pór, česnek a cibuli.  

Zelenina třetí trati 

Dva roky po přímém hnojení se o slovo hlásí zelenina třetí trati. Ty oceňují nižší obsah dusíku v půdě. Jedná se o hrách, fazole, špenát, nebo také o salát. Další rok opět můžete použít organická hnojiva a vysadit zeleninu první trati.  

Když dodržíte toto rozdělení a budete hnojit a pěstovat správně, plodiny budou mít optimální podmínky pro růst a budou dobře prospívat. Zvýší se vám výnosy, odpadnou starosti o nevhodné hnojení. Úroda se bude dařit.